
Tort z perełkami
Składniki
Przygotowanie:
Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 3 warstwy. Nasączyć przygotowanym ponczem.
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę biszkoptu, posmarować dżemem oraz cienką warstwą kremu. Następnie ułożyć kolejny blat biszkoptu, również posmarować dżemem i warstwą kremu. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptu.
Do miski wsypać zawartość opakowania lukru, dodać 9 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Lukrem posmarować wierzch i bok ciasta. Bok biszkoptu obsypać perełkami złotymi. Na wierzchu ułożyć czekoladowe gwiazdki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki w zimowej odsłonie

Babeczki Biała Choinka

Owoce z marcepanu

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Tort z motylkami

Tort z różami
