Śmietankę, serek mascarpone oraz pastę z wanilii, twaróg, cukier, pastę pistacjową, sól i Sernix zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmiksuj krótko jajka.
Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, przelej masę serową.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do temp. 160°C przez pierwsze 30 min, po czym zmniejsz temp. do 150°C i piecz kolejne 50 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Rozpuszczone masło, pastę pistacjową zmiksuj z cukrem pudrem.
Dodaj ciasto kataifi i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj olej, dolewając go stopniowo do momentu uzyskania mieszalnej konsystencji, tak, by można było ją równomiernie rozprowadzić na upieczonym i wystudzonym serniku.
Masło z czekoladą rozpuść interwałowo w mikrofali (lub w kąpieli wodnej).
Polewę wyłóż na ciasto.
Brzegi ciasta posyp posiekanymi pistacjami i posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki