
Pierniczki świąteczne lampki
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą okrągłej foremki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Pierniczki udekoruj lukrem i odstaw do wyschnięcia. Następnie udekoruj pisakami cukrowymi i posypką.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Rogaliki z serem na maślance

Cynamonowe ślimaczki

Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

Sernik królewski Dr. Oetkera z gwiazdkami

Pierniczki świąteczne księżniczka i książę

Pierniczki świąteczne lukrowane księżniczki
