
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3) , zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 60 minut.
Rabarbar umyj , pokrój na kawałki wielkości 1 cm i włóż do garnka. Dodaj cukier, a następnie podsmaż na średniej mocy palnika, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, dodaj do rabarbaru, wymieszaj i gotuj krótko do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta zetrzyj na tarce tak, aby równomiernie pokryło spód formy. Dociśnij lekko ciasto i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i obniż temp. do 180°C.
Białka ubij razem z cukrem na sztywną, lśniącą pianę.
Na upieczony spód rozłóż równomiernie nadzienie rabarbarowe. Następnie wyłóż bezową piankę, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki, pozostaw w nim ciasto przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Okrągłe pierniczki ze śnieżynkami

Piernikowa gwiazda

Przekładane wafle - Domino

Koszyczek wielkanocny drożdżowy

Ciasto z owocami i galaretką

Ciasto z sercem
