Flag

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

24 porcji
Średni
40 min
Pyszne, kruche ciasto z dodatkiem wanilii pokryte rabarbarem i bezową pianką. Koniecznie spróbuj!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
To ciasto bardzo dobrze smakuje również w połączeniu z truskawkami. Jeśli chcesz przygotować nadzienie rabarbarowo-truskawkowe wymień 400 g rabarbaru na taką samą porcję pokrojonych truskawek. 


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
360 gmąki
200 gmasła (zimnego)
2 łyżkicukru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 szt.żółtek (białka zachowaj do pianki)
Nadzienie
1000 grabarbaru
100 gcukru
100 mlwody (zimnej)
60 gmąki ziemniaczanej
Bezowa pianka
3 szt.białka
160 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania bezy

Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3) , zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 60 minut. 

2

Nadzienie

Rabarbar umyj , pokrój na kawałki wielkości 1 cm i włóż do garnka. Dodaj cukier, a następnie podsmaż na średniej mocy palnika, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, dodaj do rabarbaru, wymieszaj i gotuj krótko do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta zetrzyj na tarce tak, aby równomiernie pokryło spód formy. Dociśnij lekko ciasto i wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


 Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i obniż temp. do 180°C.

4

Bezowa pianka

Białka ubij razem z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. 

5

Pieczenie

Na upieczony spód rozłóż równomiernie nadzienie rabarbarowe. Następnie wyłóż bezową piankę, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki, pozostaw w nim ciasto przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Porady i wskazówki