
Sernik domowy z wanilią
Składniki
Przygotowanie:
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Cały czas ucierając, dodaj masło oraz Sernix i ziarenka wanilii. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, stopniowo, wmieszaj z masą serową.
Sernik przełóż do formy i wstaw piekarnika, zmniejszając temp. do 150°C.
Czas pieczenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony schłodź w lodówce.
Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki śmietankowe

Szarlotka bezglutenowa

Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Tort pająk

Sernik domowy

Sernik dyniowy z sosem toffi
