
Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym
Składniki
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki sos.
Deser możesz podawać na talerzyku lub bezpośrednio z pucharków. Przed podaniem polej deser przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.
Dla urozmaicenia smaku, do mleka i śmietanki można dodać 2 łyżki rumu kokosowego.
Waniliową Panna Cottę można podawać nie tylko w klasycznej postaci, ale również ze świeżymi owocami i musami owocowymi.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie sosu użyj gotowego Sosu truskawkowego Dr. Oetkera.
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

Creme brulee z owocami

Mini serniczki z motylkiem

Warstwowy deser z galaretką agrestową

Napój agrestowo-jabłkowy

Panna cotta z owocami
