Flag

Torcik konfetti

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Kolorowe ciasto z galaretką udekorowane kiwi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
2 łyżkicukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkimąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
125 mlwody
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
2 łyżeczkicukru
Masa
800 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
2 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody
200 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
300 gserka homogenizowanego waniliowego
Do dekoracji
1 szt.kiwi
5 - 7 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć.

3

Galaretki

Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.


Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut.

5

Dekorowanie

Torcik udekorować plasterkami kiwi oraz listkami mięty.