
Sernik królewski Dr. Oetkera z gwiazdkami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz i jajko. Ciasto zagnieść tak, aby było gładkie. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej okrągłej formy o średnicy 24 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta na wysokość 2-3 cm.
Mieszankę do masy sernikowej zmiksować z twarogiem, żółtkami i stopionym, schłodzonym tłuszczem. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą. Dodać umyte, oprószone mąką rodzynki. Masę wyłożyć na ciasto. Odłożone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć foremkami gwiazdki. Gwiazdki ułożyć na wierzchu sernika.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Ciasto z gruszkami

Profiterole – mini ptysie z kremem ajerkoniakowym

Kruche ciastka z orzechami i sosem toffi

Śliwkowy piernik z daktylami

Sernik kokosowy z cukrem brzozowym - ksylitolem

Sernik królewski z malinami i mascarpone
