Flag

Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

12 porcji
Średni
270 min
Pyszny sernik na bazie jogurtu z truskawkami. Ciemny spód został przygotowany z dodatkiem czarnego kakao. Koniecznie spróbuj!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Czarny spód
140 gherbatników
10 gczarnego kakao
60 gmasła (rozpuszczonego)
Masa jogurtowa
200 gtruskawek
800 gjogurtu naturalnego 2% tł. o temperaturze pokojowej
140 gcukru pudru
1 łyżeczkaPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
25 gŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
125 mlwody (wrzącej)
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Mus truskawkowy
300 gtruskawek
20 gcukru pudru
0,5 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
7 gŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
ok. 50 mlwody (wrzącej)

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Czarny spód

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i czarne kakao przełóż do malaksera z ostrym nożem i pokrusz na drobny piasek. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę. Przełóż na dno formy i wyrównaj delikatnie dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

2

Masa jogurtowa

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na 2 h przed przygotowaniem sernika, wyciągnij jogurt z lodówki. Powinien być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj go z cukrem pudrem i pastą waniliową. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj to całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżeczek masy jogurtowej i dobrze wymieszaj. Przelej całość do masy i dobrze zmiksuj. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do ciasta. Pokrojone wcześniej truskawki również dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Przelej na schłodzony ciasteczkowy spód i wstaw na 2 h do lodówki.

3

Mus truskawkowy

Truskawki zblenduj z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie połącz ze zblendowanymi truskawkami. Jeżeli chcesz, aby mus był bardziej delikatny, możesz całość przetrzeć przez sitko. Wylej mus na stężoną masę jogurtową i odstaw na kolejne 2 h do lodówki.

Porady i wskazówki