Flag

Wytrawne galaretki z kurczakiem

8 porcji
Łatwy
40 min
Drobiowa galaretka z groszkiem i kukurydzą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gfiletu z piersi kurczaka
2 szt.marchwi
1 szt.korzeń pietruszki
0,5 szt.selera
1 szt.pora
1 szt.liści laurowych
3 szt.ziela angielskiego
1000 mlwody
1 łyżeczkasoli
0,5 łyżeczkipieprzu
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
50 gzielonego groszku (mrożonego)
80 gkukurydzy konserwowej
3 gałązkikopru świeżego

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka umyj, oczyść i umieść w garnku wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, selerem, porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej wszystko wodą tak, by było przykryte, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedź przez gazę. Mięso i marchewki odstaw do wystudzenia.

2

Odmierz 500 ml wywaru. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru, wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny.

3

Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Groszek sparz wrzątkiem, kukurydzę przepłucz wodą. Kieliszki z okrągłym dnem napełnij kawałkami kurczaka, plasterkami marchewki, groszkiem i kukurydzą. Zalej wywarem, wystudź i wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj gałązkami kopru.