PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wiśniowy sad

Kopiec kreta w wersji z wiśniami upieczony w keksówce

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Wiśniowy sad

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
400 g konfitury wiśniowej (z całymi wiśniami)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody

Do nasączenia:

125 ml wody
1 łyżeczka cukru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wym. 30 x 12 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski podłużny talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 1,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Konfiturę wiśniową ułóż na wydrążonym cieście.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na wiśniową warstwę pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wiśniowy sad

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1608kJ
384kcal
1013kJ
242kcal
Tłuszcz 21.06g 13.25g
Węglowodany 43.87g 27.59g
Białko 4.89g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!