Flag

Truskawkowy koktajl z babeczkami

4 porcje (po 200 ml)
Średni
40 min
Koktajl z truskawek z Mini Babeczkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt.jajka
50 mlwody
125 mloleju
Koktajl
600 mlmleka
150 gtruskawek
100 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
Do dekoracji
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
100 mlśmietanki 30% tł.
1 łyżeczkacukru pudru
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw 24 foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj wodę i olej. Całość wymieszaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Odsyp 1 łyżeczkę kropelek czekolady. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Koktajl

Mleko, truskawki (umyte i odszypułkowane), śmietankę i cukier puder umieść w misie blendera i dokładnie zblenduj. Wstaw do lodówki.

4

Dekorowanie

Do miski wsyp perełki. Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie zanurzaj w lukrze brzegi szklanek, a następnie delikatnie zagłębiaj je w posypce, aby perełki dobrze się przyczepiły. Szklanki, w których będzie serwowany koktajl wstaw do lodówki. Pozostałym lukrem udekoruj babeczki i posyp je perełkami cukrowymi.


Koktajl przelej do szklanek. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do szprycy i wyciśnij na koktajl. W ubitą śmietankę delikatnie włóż babeczkę.