PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy koktajl z babeczkami

Koktajl z truskawek z Mini Babeczkami

4 porcje (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy koktajl z babeczkami

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Koktajl:

600 ml mleka
150 g truskawek
100 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżeczka cukru pudru
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw 24 foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj wodę i olej. Całość wymieszaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Odsyp 1 łyżeczkę kropelek czekolady. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Koktajl

Mleko, truskawki (umyte i odszypułkowane), śmietankę i cukier puder umieść w misie blendera i dokładnie zblenduj. Wstaw do lodówki.

4

Dekorowanie

Do miski wsyp perełki. Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie zanurzaj w lukrze brzegi szklanek, a następnie delikatnie zagłębiaj je w posypce, aby perełki dobrze się przyczepiły. Szklanki, w których będzie serwowany koktajl wstaw do lodówki. Pozostałym lukrem udekoruj babeczki i posyp je perełkami cukrowymi.

Koktajl przelej do szklanek. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do szprycy i wyciśnij na koktajl. W ubitą śmietankę delikatnie włóż babeczkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy koktajl z babeczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4049 kJ
967 kcal
984 kJ
235 kcal
Tłuszcz 56.05 g 13.64 g
Węglowodany 105.11 g 25.57 g
Białko 14.04 g 3.42 g