PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy koktajl z babeczkami

Koktajl z truskawek z Mini Babeczkami

4 porcje (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy koktajl z babeczkami

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Koktajl:

600 ml mleka
150 g truskawek
100 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżeczka cukru pudru
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw 24 foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj wodę i olej. Całość wymieszaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Odsyp 1 łyżeczkę kropelek czekolady. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Koktajl

Mleko, truskawki (umyte i odszypułkowane), śmietankę i cukier puder umieść w misie blendera i dokładnie zblenduj. Wstaw do lodówki.

4

Dekorowanie

Do miski wsyp perełki. Lukier rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie zanurzaj w lukrze brzegi szklanek, a następnie delikatnie zagłębiaj je w posypce, aby perełki dobrze się przyczepiły. Szklanki, w których będzie serwowany koktajl wstaw do lodówki. Pozostałym lukrem udekoruj babeczki i posyp je perełkami cukrowymi.

Koktajl przelej do szklanek. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do szprycy i wyciśnij na koktajl. W ubitą śmietankę delikatnie włóż babeczkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy koktajl z babeczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4049kJ
967kcal
984kJ
235kcal
Tłuszcz 56.05g 13.64g
Węglowodany 105.11g 25.57g
Białko 14.04g 3.42g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej