
Piernik w paski
Składniki
Przygotowanie:
Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzony piernik wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem na paski o wym. 2,5 x 12,5 cm (odcinając wierzch ciasta). Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier przelej do worka cukierniczego i wyrysuj ukośnie nierówne paseczki. Następnie czerwonym pisakiem wykonaj ukośne pasy wzdłuż wyrysowanych wcześniej białym lukrem. Zanim lukier zastygnie piernikowe paski udekoruj białymi perełkami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki Nietoperze

Cake pops - Wesołe bałwanki

Wielkanocne tartaletki koszyczki z kremem

Cytrynowa pianka z czekoladą

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik z bakaliami i glazurą morelową
