Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzony piernik wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem na paski o wym. 2,5 x 12,5 cm (odcinając wierzch ciasta).
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukier przelej do worka cukierniczego i wyrysuj ukośnie nierówne paseczki. Następnie czerwonym pisakiem wykonaj ukośne pasy wzdłuż wyrysowanych wcześniej białym lukrem. Zanim lukier zastygnie piernikowe paski udekoruj białymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :20 minŚredniok. 28 porcji