Flag

Piernik w paski

ok. 28 porcji
Średni
20 min
Kawałki piernika udekorowane lukrem i kremem dekoracyjnym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmasła
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 mlwody
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Wystudzony piernik wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem na paski o wym. 2,5 x 12,5 cm (odcinając wierzch ciasta). 

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 


Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Lukier przelej do worka cukierniczego i wyrysuj ukośnie nierówne paseczki. Następnie czerwonym pisakiem wykonaj ukośne pasy wzdłuż wyrysowanych wcześniej białym lukrem. Zanim lukier zastygnie piernikowe paski udekoruj białymi perełkami.