PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z motylkami

Kolorowy tort z czekoladowymi motylkami

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z motylkami

Składniki:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
0,5 szkl. wody

Masa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Biszkopt

Zawartość opakowania Biszkoptu wsyp do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój poziomo 2 razy, aby powstały 3 blaty ciasta. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania wsyp zawartość opakowania Masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Część masy włóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i odłóż.

4

Dekorowanie

Na talerzu do tortów ułóż jeden blat ciasta, posmaruj masą śmietanową i dociśnij kolejny blat. Ponownie posmaruj masą i ułóż ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmaruj równą warstwą masy śmietanowej. Boki tortu obsyp perełkami. Pozostałą masą wykonaj na wierzchu fantazyjne rozetki. W każdą rozetkę udekoruj motylkiem z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z motylkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2286 kJ
546 kcal
1126 kJ
269 kcal
Tłuszcz 30.96 g 15.25 g
Węglowodany 61.29 g 30.19 g
Białko 6.54 g 3.22 g