do przepisu Tort z motylkami
1 opak. | Biszkoptu Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
3 łyżki | wody |
1 szt. | cytryny (sok z 1 cytryny) |
2 łyżki | cukru |
0,5 szkl. | wody |
1000 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
2 opak. | Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera |
2 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
1 opak. | Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera |
Zawartość opakowania Biszkoptu wsyp do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm.
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 45 - 50 min.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój poziomo 2 razy, aby powstały 3 blaty ciasta. Nasącz przygotowanym ponczem.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania wsyp zawartość opakowania Masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Część masy włóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i odłóż.
Na talerzu do tortów ułóż jeden blat ciasta, posmaruj masą śmietanową i dociśnij kolejny blat. Ponownie posmaruj masą i ułóż ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmaruj równą warstwą masy śmietanowej. Boki tortu obsyp perełkami. Pozostałą masą wykonaj na wierzchu fantazyjne rozetki. W każdą rozetkę udekoruj motylkiem z czekolady.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2286kJ 546kcal |
1126kJ 269kcal |
Tłuszcz | 30.96g | 15.25g |
Węglowodany | 61.29g | 30.19g |
Białko | 6.54g | 3.22g |