Flag

Tort z masą śmietanową Owocowy Raj

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Połączenie owoców z letniego ogrodu i delikatnej masy śmietanowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
0,5 szkl.cukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody
1 łyżkasoku z cytryny
0,5 szkl.mąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
100 gtruskawek
50 gmalin
50 gporzeczek czerwonych
40 gjagód

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudzić.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć na ciasto, delikatnie wyrównać wierzch.

4

Dekorowanie

Ciasto udekorować świeżymi owocami. Następnie wstawić do lodówki.