
Pierniczki - Śnieżynki
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Następnie lukier nałóż na pierniczki i odstaw do wyschnięcia. Na zastygniętym lukrze narysuj czarnym pisakiem wzór na śnieżynce, a następnie kolorowymi pisakami ozdób kropeczkami ten wzór. Każdą gwiazdkę wykonaj innym kolorem pisaka.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki Nowy Rok

Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Alpejska szarlotka

Thermomix®: Pierniczki alpejskie

Pierniczki - różności

Pierniczki - Świąteczny Blask
