PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Motyl

Motyl ze słodkimi, kolorowymi skrzydłami

o 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Motyl

Ciasto:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżeczki cukru
100 ml wody

Do dekoracji:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę (o śr. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miski wsypać zawartość opakowania Biszkoptu, dodać jajka i wodę. Wszystko razem miksować przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Krem

Zimne mleko wlać do miski, dodać Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym i miksować kilka minut do czasu uzyskania gładkiego kremu.

4

Gdy ciasto ostygnie ściąć równo górną warstwę tortu - z tego kawałka będzie tułów motyla. Wyrównane ciasto przekroić na 2 blaty. Z podanych składników przygotować poncz i nasączyć nim oba blaty. Ścięty wierzch przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić dwa paski o szerokości ok. 3 cm, zaczynając od szerszej strony. Paski połączyć tak, by powstały dwa wrzecionowate kawałki, między kawałki ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego. Dwa wrzecionowate kawałki położyć jeden na drugim- tak powstanie tułów motyla.

5

Naponczowany blat posmarować dżemem truskawkowym i przykryć drugim blatem, naponczowaną warstwą do dżemu. Tort przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić ok. 1/3 części, tak powstanie większa i mniejsza część skrzydła. Elementy na skrzydła ułożyć upieczonym spodem do góry. Wszystkie boki czterech kawałków ciasta i tułów po bokach i na wierzchu posmarować kremem. Tułów można na razie wstawić do lodówki.

6

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozgrzać lukry. Żółtym Pisakiem cukrowym na wierzchu kawałków ciasta wyrysować kształt skrzydeł motyla. Brzegi kawałków ozdobić klasycznym lukrem a środek skrzydeł różowym. Całość udekorować Perełkami błyszczącymi i złotymi. Gdy lukry zastygną można z wierzchu poprawić jeszcze raz rysunek Pisakiem cukrowym.

Z lodówki wyjąć tułów. Wierzch posypać Cukrem błyszczącym. Tułów ułożyć na talerzu lub tacy do serwowania tortu, po bokach ułożyć elementy na skrzydła.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Motyl

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2068kJ
494kcal
1034kJ
247kcal
Tłuszcz 6.74g 3.37g
Węglowodany 99.75g 49.88g
Białko 6.57g 3.29g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej