PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Motyl

Motyl ze słodkimi, kolorowymi skrzydłami

ok. 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Motyl

Ciasto:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżeczki cukru
100 ml wody

Do dekoracji:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę (o śr. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miski wsypać zawartość opakowania Biszkoptu, dodać jajka i wodę. Wszystko razem miksować przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Krem

Zimne mleko wlać do miski, dodać Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym i miksować kilka minut do czasu uzyskania gładkiego kremu.

4

Gdy ciasto ostygnie ściąć równo górną warstwę tortu - z tego kawałka będzie tułów motyla. Wyrównane ciasto przekroić na 2 blaty. Z podanych składników przygotować poncz i nasączyć nim oba blaty. Ścięty wierzch przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić dwa paski o szerokości ok. 3 cm, zaczynając od szerszej strony. Paski połączyć tak, by powstały dwa wrzecionowate kawałki, między kawałki ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego. Dwa wrzecionowate kawałki położyć jeden na drugim- tak powstanie tułów motyla.

5

Naponczowany blat posmarować dżemem truskawkowym i przykryć drugim blatem, naponczowaną warstwą do dżemu. Tort przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić ok. 1/3 części, tak powstanie większa i mniejsza część skrzydła. Elementy na skrzydła ułożyć upieczonym spodem do góry. Wszystkie boki czterech kawałków ciasta i tułów po bokach i na wierzchu posmarować kremem. Tułów można na razie wstawić do lodówki.

6

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozgrzać lukry. Żółtym Pisakiem cukrowym na wierzchu kawałków ciasta wyrysować kształt skrzydeł motyla. Brzegi kawałków ozdobić klasycznym lukrem a środek skrzydeł różowym. Całość udekorować Perełkami błyszczącymi i złotymi. Gdy lukry zastygną można z wierzchu poprawić jeszcze raz rysunek Pisakiem cukrowym.

Z lodówki wyjąć tułów. Wierzch posypać Cukrem błyszczącym. Tułów ułożyć na talerzu lub tacy do serwowania tortu, po bokach ułożyć elementy na skrzydła.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Motyl

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2068 kJ
494 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 6.74 g 3.37 g
Węglowodany 99.75 g 49.88 g
Białko 6.57 g 3.29 g