do przepisu Tort Motyl
1 opak. | Biszkoptu Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
3 łyżki | wody |
1 szt. | cytryny (sok z 1 cytryny) |
2 łyżeczki | cukru |
100 ml | wody |
300 ml | mleka (schłodzonego) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera |
100 g | dżemu truskawkowego, niskosłodzonego |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
2 opak. | Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera |
1 opak. | Lukru gotowego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Blasku pereł Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
1 opak. | Małej Księżniczki Dr. Oetkera |
Tortownicę (o śr. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miski wsypać zawartość opakowania Biszkoptu, dodać jajka i wodę. Wszystko razem miksować przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.
Zimne mleko wlać do miski, dodać Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym i miksować kilka minut do czasu uzyskania gładkiego kremu.
Gdy ciasto ostygnie ściąć równo górną warstwę tortu - z tego kawałka będzie tułów motyla. Wyrównane ciasto przekroić na 2 blaty. Z podanych składników przygotować poncz i nasączyć nim oba blaty. Ścięty wierzch przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić dwa paski o szerokości ok. 3 cm, zaczynając od szerszej strony. Paski połączyć tak, by powstały dwa wrzecionowate kawałki, między kawałki ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego. Dwa wrzecionowate kawałki położyć jeden na drugim- tak powstanie tułów motyla.
Naponczowany blat posmarować dżemem truskawkowym i przykryć drugim blatem, naponczowaną warstwą do dżemu. Tort przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić ok. 1/3 części, tak powstanie większa i mniejsza część skrzydła. Elementy na skrzydła ułożyć upieczonym spodem do góry. Wszystkie boki czterech kawałków ciasta i tułów po bokach i na wierzchu posmarować kremem. Tułów można na razie wstawić do lodówki.
W kąpieli wodnej rozgrzać lukry. Żółtym Pisakiem cukrowym na wierzchu kawałków ciasta wyrysować kształt skrzydeł motyla. Brzegi kawałków ozdobić klasycznym lukrem a środek skrzydeł różowym. Całość udekorować Perełkami błyszczącymi i złotymi. Gdy lukry zastygną można z wierzchu poprawić jeszcze raz rysunek Pisakiem cukrowym.
Z lodówki wyjąć tułów. Wierzch posypać Cukrem błyszczącym. Tułów ułożyć na talerzu lub tacy do serwowania tortu, po bokach ułożyć elementy na skrzydła.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2052
kJ
490 kcal |
1026
kJ
245 kcal |
Tłuszcz | 6.74 g | 3.37 g |
Węglowodany | 99.61 g | 49.81 g |
Białko | 6.57 g | 3.29 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.