do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie
150 g | maku |
70 g | migdałów |
100 g | masła |
150 g | cukru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
6 szt. | jajek |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
1 opak. | Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 słoik | dżemu z czarnych porzeczek |
1 opak. | Blasku pereł Dr. Oetkera |
1 opak. | Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera |
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 170 °C
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 60 - 70 min.
Wystudzony tort przekroić poziomo na dwa blaty.
500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie posmarować go masą śmietanową. Przykryć drugim blatem tortu i wierzch również posmarować cienko masą.
Pozostałą część masy śmietanowej umieścić w szprycy i wyciskać rozetki na wierzchu tortu. Całość udekorować perełkami złotymi i śnieżynkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1696kJ 405kcal |
1294kJ 309kcal |
Tłuszcz | 26.56g | 20.28g |
Węglowodany | 38.25g | 29.20g |
Białko | 7.38g | 5.63g |