PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makowy na Boże Narodzenie

Wyśmienity tort przekładany masą śmietanową

ok. 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie

Ciasto:

150 g maku
70 g migdałów
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 słoik dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Wystudzony tort przekroić poziomo na dwa blaty.

3

Masa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie posmarować go masą śmietanową. Przykryć drugim blatem tortu i wierzch również posmarować cienko masą.

4

Dekorowanie

Pozostałą część masy śmietanowej umieścić w szprycy i wyciskać rozetki na wierzchu tortu. Całość udekorować perełkami złotymi i śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1696 kJ
405 kcal
1294 kJ
309 kcal
Tłuszcz 26.56 g 20.28 g
Węglowodany 38.25 g 29.20 g
Białko 7.38 g 5.63 g