PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makowy na Boże Narodzenie

Wyśmienity tort przekładany masą śmietanową

o 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie

Ciasto:

150 g maku
70 g migdałów
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 słoik dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 - 70 min.

Wystudzony tort przekroić poziomo na dwa blaty.

3

Masa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie posmarować go masą śmietanową. Przykryć drugim blatem tortu i wierzch również posmarować cienko masą.

4

Dekorowanie

Pozostałą część masy śmietanowej umieścić w szprycy i wyciskać rozetki na wierzchu tortu. Całość udekorować perełkami złotymi i śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1696kJ
405kcal
1294kJ
309kcal
Tłuszcz 26.56g 20.28g
Węglowodany 38.25g 29.20g
Białko 7.38g 5.63g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej