PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik z malinami

Malinowy torcik z mascarpone i śmietanką bez pieczenia

12 porcji

łatwe 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik z malinami

Spód:

150 g herbatników
100 g masła (rozpuszczonego)
1 łyżka kakao

Galaretka:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera

Masa:

2 szt. jajek
100 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
750 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj łyżkę kakao, wymieszaj. Masło rozpuść i wymieszaj dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy torciku.

2

Galaretka

Galaretkę malinową rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Jajka z cukrem pudrem ubijaj na parze przez co najmniej 10 minut na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone, dodając do niego stopniowo masę jajeczną, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!) i energicznie wymieszaj z masą jajeczno – serową. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj w uprzednio przygotowaną masę.

4

Na przygotowany wcześniej spód wylej 1/3 masy, poukładaj na dno część malin, wlej kolejną 1/3 część masy i ponownie poukładaj maliny. Całość zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu ułóż ciasno maliny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

5

Tężejącą galaretką polej maliny i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 1 godzinę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik z malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1541kJ
368kcal
795kJ
190kcal
Tłuszcz 25.41g 13.17g
Węglowodany 33.01g 17.10g
Białko 5.89g 3.05g