Thermomix®: Keks

Keks z bakaliami oraz cukrem ze skórką pomarańczową w Thermomix®

25 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Keks

Keks:

5 szt. jajek
1 szczypta soli
60 g orzechów włoskich (łuskane)
40 g daktyli suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
40 g moreli suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
70 g rodzynek
70 g żurawiny suszonej
40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
40 g skórki cytrynowej kandyzowanej
255 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
150 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 g rumu lub 50 g wody

Lukier:

150 g cukru
20 - 25 g soku z cytryny
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę (dł. 30cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek, odstaw.

2

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodaj sól, ubijaj 2 min/obr. 3.5. Zdejmij motylek. Pianę przełóż do dużej miski, odstaw. Opłucz i osusz naczynie miksujące.

3

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, daktyle i morele, rozdrobnij 1 s/obr. 6.

4

Dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i 5 g mąki, wymieszaj 5 s//obr. 3. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

5

Do naczynia miksującego włóż żółtka, dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową, ubijaj 2 min/obr. 3

6

Dodaj masło, pozostałe 250 g mąki, proszek do pieczenia i rum, wymieszaj 15 s/obr. 4. Ciasto przełóż do miski z białkami, delikatnie wymieszaj kopystką, następnie dodaj rozdrobnione bakalie z mąką i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 50 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony keks zostaw w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 60 min). Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 50 min.

7

Lukier

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

8

Dodaj sok z cytryny, podgrzewaj 2 min/50°C/obr. 2. Keks posmaruj lukrem i udekoruj posypką. Keks podawaj jako deser.

·   Jeśli używane daktyle i morele są twarde, w punkcie 3. należy do naczynia miksującego włożyć tylko daktyle i morele, rozdrobnić 1 s/obr. 6. Następnie dodać orzechy, rozdrobnić ponownie 1 s/obr. 6. Dalej postępować zgodnie z przepisem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Keks

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 862 kJ
206 kcal
1411 kJ
337 kcal
Tłuszcz 7.82 g 12.82 g
Węglowodany 30.06 g 49.28 g
Białko 3.15 g 5.17 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.