do przepisu Tęczowy tort
2 opak. | Biszkoptu Dr. Oetkera |
8 szt. | jajek |
6 łyżek | wody |
1 opak. | Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
200 g | masła |
600 ml | mleka |
2 opak. | Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera |
250 ml | wody |
1 szt. | cytryny (sok z 1 cytryny) |
1 łyżka | cukru pudru |
Przygotuj okrągłą formę o śr. ok. 21 cm, dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
2 opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Zważ 5 porcji ciasta po 250 g każda.
Pierwszą część ciasta zabarw połową tubki niebieskiego barwnika, dobrze wymieszaj i przelej do przygotowanej wcześniej foremki.
Drugą część ciasta zabarw dodając pół tubki zielonego barwnika, dobrze wymieszaj, przelej do foremki.
Trzecią część ciasta zabarwioną połową tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego dokładnie wymieszaj i przelej do foremki.
Czwartą część ciasta zabarw połową tubki żółtego barwnika, wymieszaj i przelej do foremki.
Piątą część ciasta zabarw ¼ tubki barwnika czerwonego, wymieszaj i przelej do foremki.
Kolorowe biszkopty piecz jeden po drugim. Upieczony blat wyjmij z formy, wystudź i ponownie przygotuj foremkę.
Jeśli posiadasz 2 formy tej samej wielkości można 2 kolory blatów piec równocześnie, wkładając obie formy do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Miękkie masło utrzyj w osobnej misce. Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Utarte wcześniej masło zmiksuj z ubitym kremem. Z wystudzonych biszkoptów zetnij delikatnie zrumienioną skórkę, usuwając wierzch i boki ciasta. Każdy blat nasącz ponczem – zarówno wierzch jak i spód blatu. Blaty układaj jeden na drugim, przekładając je cienko kremem. Ostatni blat pokryj warstwą kremu wykonując fantazyjne wzory. Boki tortu udekoruj kremem, nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzając boki.
Przed podaniem tort schłodź kilka godzin w lodówce.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2592
kJ
619 kcal |
1026
kJ
245 kcal |
Tłuszcz | 26.21 g | 10.36 g |
Węglowodany | 84.55 g | 33.42 g |
Białko | 11.85 g | 4.68 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.