Tęczowy tort

Pyszny tort w tęczowych kolorach

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy tort

Ciasto:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem:

200 g masła
600 ml mleka
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Poncz:

250 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj okrągłą formę o śr. ok. 21 cm, dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

2 opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Zważ 5 porcji ciasta po 250 g każda.

Pierwszą część ciasta zabarw połową tubki niebieskiego barwnika, dobrze wymieszaj i przelej do przygotowanej wcześniej foremki.

Drugą część ciasta zabarw dodając pół tubki zielonego barwnika, dobrze wymieszaj, przelej do foremki.

Trzecią część ciasta zabarwioną połową tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego dokładnie wymieszaj i przelej do foremki.

Czwartą część ciasta zabarw połową tubki żółtego barwnika, wymieszaj i przelej do foremki.

Piątą część ciasta zabarw ¼ tubki barwnika czerwonego, wymieszaj i przelej do foremki.

2

Pieczenie

Kolorowe biszkopty piecz jeden po drugim. Upieczony blat wyjmij z formy, wystudź i ponownie przygotuj foremkę.

Jeśli posiadasz 2 formy tej samej wielkości można 2 kolory blatów piec równocześnie, wkładając obie formy do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Dekorowanie

Miękkie masło utrzyj w osobnej misce. Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Utarte wcześniej masło zmiksuj z ubitym kremem. Z wystudzonych biszkoptów zetnij delikatnie zrumienioną skórkę, usuwając wierzch i boki ciasta. Każdy blat nasącz ponczem – zarówno wierzch jak i spód blatu. Blaty układaj jeden na drugim, przekładając je cienko kremem. Ostatni blat pokryj warstwą kremu wykonując fantazyjne wzory. Boki tortu udekoruj kremem, nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzając boki.

Przed podaniem tort schłodź kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy tort

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2592 kJ
619 kcal
1026 kJ
245 kcal
Tłuszcz 26.21 g 10.36 g
Węglowodany 84.55 g 33.42 g
Białko 11.85 g 4.68 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.