Tęczowy tort

Pyszny tort w tęczowych kolorach

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy tort

Ciasto:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem:

600 ml mleka
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła

Poncz:

250 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm, wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.

2 opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Zważyć 5 porcji ciasta po 250 g każda.

Pierwszą część ciasta zabarwić połową tubki niebieskiego barwnika, dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej wcześniej foremki.

Drugą część ciasta zabarwić dodając pół tubki zielonego barwnika, dobrze wymieszać, wylać do foremki.

Trzecią część ciasta zabarwioną połową tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego dokładnie wymieszać i wylać do foremki.

Czwartą część ciasta zabarwić połową tubki żółtego barwnika, wymieszać i wylać do foremki.

Piątą część ciasta, którą trzeba zabarwić ¼ tubki barwnika czerwonego, wymieszać i wylać do foremki.

2

Pieczenie

Kolorowe biszkopty piec jeden po drugim. Upieczony blat wyjąć z formy, wystudzić i ponownie przygotować foremkę.

Jeśli posiadamy 2 formy tej samej wielkości można 2 kolory blatów piec równocześnie, wkładając obie formy do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Dekorowanie

Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym zmiksować z mlekiem i z 200 g miękkiego masła. Z wystudzonych biszkoptów ściąć delikatnie zrumienioną skórkę, usuwając wierzch i boki ciasta. Każdy blat nasączyć ponczem – zarówno wierzch jak i spód blatu. Blaty układać jeden na drugim, przekładając je cienko kremem. Ostatni blat pokryć warstwą kremu wykonując fantazyjne wzory. Boki tortu udekorować kremem, nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzając boki.

Przed podaniem tort należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy tort

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2592 kJ
619 kcal
1026 kJ
245 kcal
Tłuszcz 26.21 g 10.36 g
Węglowodany 84.55 g 33.42 g
Białko 11.85 g 4.68 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne