PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tęczowy tort

Pyszny tort w tęczowych kolorach

o 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy tort

Ciasto:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem:

600 ml mleka
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła

Poncz:

250 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm, wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.

2 opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Zważyć 5 porcji ciasta po 250 g każda.

Pierwszą część ciasta zabarwić połową tubki niebieskiego barwnika, dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej wcześniej foremki.

Drugą część ciasta zabarwić dodając pół tubki zielonego barwnika, dobrze wymieszać, wylać do foremki.

Trzecią część ciasta zabarwioną połową tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego dokładnie wymieszać i wylać do foremki.

Czwartą część ciasta zabarwić połową tubki żółtego barwnika, wymieszać i wylać do foremki.

Piątą część ciasta, którą trzeba zabarwić ¼ tubki barwnika czerwonego, wymieszać i wylać do foremki.

2

Pieczenie

Kolorowe biszkopty piec jeden po drugim. Upieczony blat wyjąć z formy, wystudzić i ponownie przygotować foremkę.

Jeśli posiadamy 2 formy tej samej wielkości można 2 kolory blatów piec równocześnie, wkładając obie formy do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Dekorowanie

Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym zmiksować z mlekiem i z 200 g miękkiego masła. Z wystudzonych biszkoptów ściąć delikatnie zrumienioną skórkę, usuwając wierzch i boki ciasta. Każdy blat nasączyć ponczem – zarówno wierzch jak i spód blatu. Blaty układać jeden na drugim, przekładając je cienko kremem. Ostatni blat pokryć warstwą kremu wykonując fantazyjne wzory. Boki tortu udekorować kremem, nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzając boki.

Przed podaniem tort należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy tort

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2592kJ
619kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 26.21g 10.36g
Węglowodany 84.55g 33.42g
Białko 11.85g 4.68g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej