
Tort ananasowy
Składniki
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło, jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieść. Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Zawartość torebki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ciasto, kruszonkę i kostki ananasa podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na spodzie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch spodów przybrać ananasami i posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika. Każdy spód piec według zaleceń.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Górny spód pokroić na 12 części. Niepokrojone spody posmarować powidłami śliwkowymi, przełożyć masą śmietanową, na wierzchu położyć pokrojony spód. Wierzch tortu można udekorować listkami melisy.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort dla dzieci Zamek

Królewski sernik czekoladowy

Mazurek „oczko wodne”

Tort Motyl

Tort Tiramisu

Tort bananowy
