
Tęczowy sernik z galaretkami
Składniki
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.
Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serki homogenizowane i miksować przez 1 min. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta.
Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pierniczki - Serduszka dla Mikołaja

Sernik na zimno z krystaliczną niespodzianką

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Strucla makowa

Tęczowy sernik na zimno

Tęczowy tort
