Flag

Tęcza

ok. 8 - 10 porcji
Trudny
60 min
Spróbuj kolorowej tęczy w formie Kopca Kreta!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Masa z Kopca Kreta idealnie łączy się z Barwnikami spożywczymi w żelu Dr. Oetkera.
Porady i wskazówki
Kolor masy będzie lepiej widoczny, jeśli do masy nie dodasz płatków czekoladowych.
Porady i wskazówki
Masę, podzieloną na części i pokolorowaną różnymi barwnikami, możesz wyłożyć warstwami na ciasto formując kopułę.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do nasączenia
100 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Do dekoracji
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz, zetnij nożem wierzch ciasta i pokrusz go w misce. Spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Następnie odłóż ok. 100 ml masy. Pozostałą masę podziel na 3 części. Do pierwszej części dodaj barwnik żółty i delikatnie wymieszaj. Zabarwioną masę przełóż do miski o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą i równomiernie rozsmaruj. Do drugiej części masy dodaj barwnik czerwony, wymieszaj i przełóż do miski. Rozsmaruj czerwoną warstwę na żółtej masie, wyrównaj. Do trzeciej masy dodaj barwnik zielony i wymieszaj. Zieloną masę rozsmaruj w misce z masą żółtą i czerwoną. Do każdej masy dodaj tyle barwnika, aby uzyskać pożądany kolor. Miskę z zabarwioną masą wstaw na ok. 2 godziny do lodówki.

5

Dekorowanie

Masę wyjmij delikatnie z miski i ułóż na brązowym spodzie. Wierzch posmaruj cienko niezabarwioną masą i posyp okruchami ciasta. Udekoruj kolorowymi kwiatkami Wiosenna łąka.

Porady i wskazówki

  • Masa z Kopca Kreta idealnie łączy się z Barwnikami spożywczymi w żelu Dr. Oetkera.
  • Kolor masy będzie lepiej widoczny, jeśli do masy nie dodasz płatków czekoladowych.
  • Masę, podzieloną na części i pokolorowaną różnymi barwnikami, możesz wyłożyć warstwami na ciasto formując kopułę.