Flag

Waniliowy tort z białą czekoladą i malinami

ok. 16 porcji
Trudny
60 min
Puszysty biszkopt z warstwą malin okryty kremem waniliowym z białą czekoladą i laską wanilii
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
130 gmąki
20 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
5 szt.jajek
150 gcukru
Przełożenie
200 gmalin
1 łyżkasoku z cytryny
1 łyżkacukru
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
1 listekŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Poncz
0,5 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
150 mlwody
1 łyżeczkacukru
Krem
100 gczekolady białej
200 gmasła (miękkiego)
1 łyżkacukru pudru
1 łyżkasoku z cytryny
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gmalin
1 gałązkarozmarynu

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Połówkę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie dalej ubijając dodaj ziarenka wanilii. Ciągle ubijając dodaj żółtka. Na koniec wsyp powoli mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa nie opadła.

2

Pieczenie

Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Maliny umieść w rondelku, dodaj sok z cytryny, cukier i lekko podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody (1-2 łyżki) i dodaj do malin. Delikatnie mieszając od czasu do czasu doprowadź do zagotowania malin, a następnie od razu zdejmij z ognia. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, a potem dodaj do gorących malin i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Cukier puder wymieszaj ze Śmietan –fixem. Zacznij ubijać śmietankę, dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i ubijaj dalej do uzyskania puszystej masy.

5

Przekładanie

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny blat nasącz ponczem, rozłóż równomiernie całą porcję malin , następnie połowę porcji masy śmietankowej i przykryj drugim blatem. Nasącz środkowy blat biszkoptu, rozłóż drugą część bitej śmietany. Trzeci blat nasącz lekko od wewnętrznej strony, ułóż na warstwie śmietankowej i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.


Krem

Czekoladę rozpuść na parze w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob miąższ. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Ostudzoną czekoladę przelej powoli do masy, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodaj ziarenka wanilii i jeszcze chwilę miksuj do połączenia. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj malinami i rozmarynem.

Porady i wskazówki