PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta waniliowa z galaretką z hibiskusa

Tarta waniliowa z galaretką z hibiskusa

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta waniliowa z galaretką z hibiskusa

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
2 szt. żółtek
2 łyżki wody zimnej

Krem waniliowy:

5 szt. żółtek
80 g cukru
250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Galaretka z hibiskusa:

200 ml wody wrzącej
10 g hibiskusa suszonego
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

5 g hibiskusa suszonego
5 g płatków róży
1 łyżka płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto kruche

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przytnij brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i ostudź.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem waniliowy

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Śmietankę podgrzej razem z pastą waniliową prawie do zagotowania, a następnie dodaj do niej masę żółtkową i wymieszaj dokładnie.
Podgrzewaj kilka minut ciągle mieszając, do zgęstnienia kremu (nie doprowadź do zagotowania, wówczas się zważy).
Gotową masę przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak by dotykała masy i odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez ok. 2 h.
Po tym czasie ubij na puszysty krem.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 min, a następnie rozpuść. Dodaj 2-3 łyżki masy , wymieszaj a następnie połącz z resztą masy.
Gotowy krem waniliowy wyłóż na wystudzony spód i wyrównaj. Odstaw do lodówki do stężenia.

4

Galaretka z hibiskusa

Hibiskus zaparz pod przykryciem, a następnie przecedź przez sitko.
W międzyczasie namocz 2 listki żelatyny w zimnej wodzie przez ok. 5 min, dodaj do naparu z hibiskusa i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną ale jeszcze płynną galaretkę wylej powoli na wierzch tarty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotową tartę udekoruj płatkami kwiatów i migdałami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta waniliowa z galaretką z hibiskusa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1084 kJ
259 kcal
1273 kJ
304 kcal
Tłuszcz 17.23 g 20.27 g
Węglowodany 22.05 g 25.94 g
Białko 4.49 g 5.28 g