PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta Panna Cotta z owocami

Kakaowy kruchy spód z Panna Cotta i owocami leśnymi

14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta Panna Cotta z owocami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
150 g masła
2 szt. żółtek

Panna Cotta:

3 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
60 ml wody (gorącej)
500 ml śmietanki 30% tł.
50 ml mleka
50 g cukru
0,5 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

150 g malin
100 g jagód
100 g porzeczek czarnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao. Następnie dodaj pokrojone masło oraz żółtka i całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty jednocześnie, lub część zawinąć w folię i zamrozić). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden z nich i przełóż do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

3

Panna Cotta

Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do rozpuszczenia. Śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść w rondelku, podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do zagotowania. Następnie dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy Pana Cotta osiągnie konsystencję żelu wylej ją na kruchy spód i odstaw do stężenia na ok. 30 min. 

4

Dekorowanie

Owoce umyj i przebierz, ułóż na masie i pozostaw do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta Panna Cotta z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1377 kJ
329 kcal
1164 kJ
278 kcal
Tłuszcz 21.08 g 17.87 g
Węglowodany 31.05 g 26.31 g
Białko 5.20 g 4.41 g