PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta Panna Cotta z owocami

Kakaowy kruchy spód z Panna Cotta i owocami leśnymi

14 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta Panna Cotta z owocami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
150 g masła
2 szt. żółtek

Panna Cotta:

3 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
60 ml wody (gorącej)
500 ml śmietanki 30% tł.
50 ml mleka
50 g cukru
0,5 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

150 g malin
100 g jagód
100 g porzeczek czarnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao. Następnie dodaj pokrojone masło oraz żółtka i całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty jednocześnie, lub część zawinąć w folię i zamrozić). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden z nich i przełóż do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

3

Panna Cotta

Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do rozpuszczenia. Śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść w rondelku, podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do zagotowania. Następnie dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy Pana Cotta osiągnie konsystencję żelu wylej ją na kruchy spód i odstaw do stężenia na ok. 30 min. 

4

Dekorowanie

Owoce umyj i przebierz, ułóż na masie i pozostaw do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta Panna Cotta z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1377kJ
329kcal
1164kJ
278kcal
Tłuszcz 21.08g 17.87g
Węglowodany 31.05g 26.31g
Białko 5.20g 4.41g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!