Flag

Tarta Panna Cotta z owocami

14 porcji
Średni
60 min
Kakaowy kruchy spód z Panna Cotta i owocami leśnymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
150 gmasła
2 szt.żółtek
Panna Cotta
3 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
60 mlwody (gorącej)
500 mlśmietanki 30% tł.
50 mlmleka
50 gcukru
0,5 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
150 gmalin
100 gjagód
100 gporzeczek czarnych

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao. Następnie dodaj pokrojone masło oraz żółtka i całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty jednocześnie, lub część zawinąć w folię i zamrozić). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden z nich i przełóż do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Panna Cotta

Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do rozpuszczenia. Śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść w rondelku, podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do zagotowania. Następnie dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy Pana Cotta osiągnie konsystencję żelu wylej ją na kruchy spód i odstaw do stężenia na ok. 30 min. 

4

Dekorowanie

Owoce umyj i przebierz, ułóż na masie i pozostaw do całkowitego stężenia.