
Tarta Delicja z galaretką pomarańczową
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż je na formę o śr. 23 cm i ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Czekoladę mleczną i gorzką posiekaj. Przełóż ją do garnka razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Całość podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego kremu. Przełóż go do miski i odstaw do schłodzenia. Zimny krem równomiernie rozsmaruj na wystudzonym cieście i odstaw je do lodówki.
Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Ostrym nożem zetnij z pomarańczy skórę z góry i dołu owocu, a także skórę po bokach w taki sposób, aby ściąć skórkę z białą błonką i jak najmniej naruszyć miąższ. Gdy już pozbędziesz się całej skóry wykrój poszczególne cząstki owocu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej cienką warstwę na krem czekoladowy. Wstaw ją do lodówki i gdy całkowicie stężeje ułóż na niej cząstki pomarańczy. Pozostałą częścią galaretki pokryj pomarańcze i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Czekoladę rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Wylej ją na płaską powierzchnię. Gdy przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Zimowe babeczki

Pierniczki Jednorożce Tęczowe

Tort Delicja

Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Słodkie bułeczki z kruszonką

Tarta Panna Cotta z owocami
