
Tartaletki z truskawkami
Składniki
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i wodę. Szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C i piecz zmrożone tartaletki do zrumienienia ciasta.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone tartaletki pozostaw do wystudzenia.
Cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym i ze śmietan fixem. Śmietankę przełóż do miski i ubij krótko mikserem. Następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij krem na spód tartaletek. Na środku wyciśnij większą ilość kremu, dookoła której ułożysz truskawki.
Truskawki umyj i usuń szypułki. Zetnij część od szypułki na prosto, żeby ułożyć truskawki na kremie. Ułóż truskawki dookoła kremu. Jeżeli masz duże truskawki, możesz przeciąć je wzdłuż.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Owocowe Mascarpone

Delikatny jabłecznik

Lekkie ciasto z owocami

Delikatna tarta z owocami bezglutenowa

Tartaletki z kremem cytrynowym

Thermomix®: Ciasteczka maślane z lukrem królewskim
