PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta na słono

Tarta z nadzieniem na słono z dodatkiem brokuł i szynki

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta na słono

Ciasto:

250 g mąki
0,25 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
130 g masła
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki soli
0,25 szkl. wody

Nadzienie:

400 g brokułów świeżych (same różyczki)
250 g pieczarek
150 g szynki
250 ml śmietany 18% tł.
2 szt. jajek
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej razem z proszkiem. Dodaj zimne masło, sól, olej i posiekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolej wodę i zagnieć całość na gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.

2

Nadzienie

Brokuły podziel na małe kawałki, wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki i podduś na oleju, a kiedy sok odparuje, wsyp szynkę i chwilę razem podsmaż. Brokuły wylej na sito do odsączenia.

3

Pieczenie

Formę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, a następnie nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: 15 min.

4

Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: 10 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika.

5

Nadzienie

Pieczarki z szynką dopraw solą i pieprzem, podobnie jak brokuły. Farsz nałóż na ciasto i wyrównaj łyżką. Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalej farsz.

6

Pieczenie

Całość wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta na słono

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 745 kJ
178 kcal
733 kJ
175 kcal
Tłuszcz 11.64 g 11.41 g
Węglowodany 14.00 g 13.72 g
Białko 5.74 g 5.63 g