Flag

Tarta cytrynowa na czarnym spodzie z czekoladą

12 porcji
Średni
110 min
Tarta cytrynowa na czarnym spodzie z białą czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Tarta
160 gmąki
20 gczarnego kakao
1 szczyptasoli
70 gcukru
100 gmasła (zimnego)
2 szt.żółtek
100 gczekolady białej
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 szt.cytryny
50 gczekolady białej

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski dodaj mąkę pszenną, czarne kakao, sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Składniki szybko zagnieć. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o śr. 23 cm. Małą ilość ciasta odłóż do schłodzenia. Nakłuj widelcem spód tarty i wstaw ją do lodówki na około 30 minut. 

2

Pieczenie

Następnie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, wysyp fasolę i wstaw do piekarnika. Obok tarty, wstaw do piekarnika mały kawałek odłożonego wcześniej ciasta (później posłuży jako element dekoracji). Po 10 minutach zdejmij fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 15 minut do zrumienienia. 

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj na mniejszych obrotach. Rozłóż masę śmietanową na tarcie. 

4

Dekorowanie

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce. Większą częścią posmaruj spód tarty. Małą część wylej na blachę odwróconą do góry dnem. Gdy czekolada przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.
Pokrusz upieczoną wcześniej małą ilość ciasta i obsyp nią wierzch. Udekoruj plastrami cytryny i wiórkami z białej czekolady.