Flag

Szarlotka z gruszkami

10 porcji
Łatwy
40 min
Smaczne ciasto z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego) lub margaryny
1 szt.jajka
1 łyżkawody (zimnej)
Nadzienie
3 szt.gruszek
2 szt.jabłek
ok. 100 grodzynek lub 4 łyżki dżemu
Krem budyniowy
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
30 gcukru
500 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania z ciastem kruchym wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ciastem, podwyższając brzegi na boki formy. Spód ciasta delikatnie nakłuj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut.  

2

Pieczenie

Następnie zmrożone ciasto piecz przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. 

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Nadzienie

Jabłka i gruszki umyj. Obierz, przetnij do połowy, wydrąż gniazda nasienne i ułóż na cieście (powierzchnią przecinaną do ciasta). Czubki gruszek odkrój (tak żeby wyrównać je wysokością do jabłek). Pokrój je na mniejsze kawałki i poukładaj w wolne miejsca. W środek owoców nałóż rodzynki lub dżem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C w trybie góra-dół. 

4

Krem budyniowy

Budyń z cukrem rozmieszaj w 200 ml śmietanki. Resztę śmietanki zagotuj, a następnie stopniowo dodawaj rozrobiony krem. Całość gotuj do zgęstnienia, a następnie rozłóż równomiernie na owocach. 

5

Pieczenie

Ciasto włóż na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 170 °C


Zaraz po upieczeniu oddziel ciasto ostrym nożem od brzegów formy i wstaw jeszcze na 5 min do wyłączonego piekarnika. Następnie wyjmij i ostudź.