Śliwkowy piernik z daktylami

Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem daktyli

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śliwkowy piernik z daktylami

Ciasto:

100 g masła
100 g miodu
2 szt. jajek
200 g cukru
400 g mąki
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 opak. Przyprawy do piernika Dr. Oetkera
200 ml śmietanki 18% tł. w temp. pokojowej

Masa:

200 g śliwek suszonych
200 g daktyli
2 łyżki cukru
10 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
400 ml wody wrzącej

Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody wrzącej
50 ml rumu

Przełożenie:

4 łyżki powideł śliwkowych

Do dekoracji:

8 szt. śliwek suszonych

Polewa:

150 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i mód przełóż do garnka, podgrzej, mieszaj do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj miód z masłem, cały czas miksując. Suche składniki przesiej i wymieszaj, dodaj do pozostałych składników. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto przelej na blachę.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.

Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem, odstaw do przestudzenia. Dodaj cukier i zmiksuj blenderem na gładką masę. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj do rozpuszczenia i dodaj do masy śliwkowo - daktylowej. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

4

Poncz i przełożenie

Kawę wymieszaj z wrzątkiem i rumem. Wystudzony piernik przekrój na 2 blaty. Ciasto umieść ponownie w formie. Pierwszą warstwę piernika nasącz połową porcji ponczu i posmaruj równomiernie powidłami lub dżemem. Przełóż masę śliwkowo - daktylową, przykryj drugą warstwą piernika, nasącz ponczem. Ciasto wstaw do lodówki na 2 h.

5

Polewa i dekorowanie

W małym garnku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia, odstaw z palnika. Przesyp do niej połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiej polewy. W razie konieczności przetrzyj przez sitko. Śliwki przekrój na połówki. Schłodzone ciasto polej równomiernie połową porcji polewy, poukładaj śliwki, po czym polej polewą pokrywając śliwki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śliwkowy piernik z daktylami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
1097 kJ
262 kcal
Tłuszcz 14.82 g 9.26 g
Węglowodany 66.08 g 41.30 g
Białko 6.34 g 3.96 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.