PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śliwkowy piernik z daktylami

Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem daktyli

o 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Śliwkowy piernik z daktylami

Ciasto:

100 g masła
100 g miodu
2 szt. jajek
200 g cukru
400 g mąki
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
200 ml śmietany 18% tł. w temp. pokojowej

Masa:

200 g śliwek suszonych
200 g daktyli
2 łyżki cukru
10 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
400 ml wody wrzącej

Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody wrzącej
50 ml rumu

Przełożenie:

4 łyżki powideł śliwkowych

Do dekoracji:

8 szt. śliwek suszonych

Polewa:

150 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i mód przełóż do garnka, podgrzej, mieszaj do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj miód z masłem, cały czas miksując. Suche składniki przesiej i wymieszaj, dodaj do pozostałych składników. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto przelej na blachę.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 - 55 min.

Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem, odstaw do przestudzenia. Dodaj cukier i zmiksuj blenderem na gładką masę. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj do rozpuszczenia i dodaj do masy śliwkowo - daktylowej. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

4

Poncz i przełożenie

Kawę wymieszaj z wrzątkiem i rumem. Wystudzony piernik przekrój na 2 blaty. Ciasto umieść ponownie w formie. Pierwszą warstwę piernika nasącz połową porcji ponczu i posmaruj równomiernie powidłami lub dżemem. Przełóż masę śliwkowo - daktylową, przykryj drugą warstwą piernika, nasącz ponczem. Ciasto wstaw do lodówki na 2 h.

5

Polewa i dekorowanie

W małym garnku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia, odstaw z palnika. Przesyp do niej połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiej polewy. W razie konieczności przetrzyj przez sitko. Śliwki przekrój na połówki. Schłodzone ciasto polej równomiernie połową porcji polewy, poukładaj śliwki, po czym polej polewą pokrywając śliwki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śliwkowy piernik z daktylami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1792kJ
428kcal
1105kJ
264kcal
Tłuszcz 14.87g 9.18g
Węglowodany 68.15g 42.07g
Białko 6.33g 3.91g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!