
Śliwkowy placek na drożdżach
ok. 25 porcji
Średni
40 min
Dokładnie taki jak u babci, puszysty i zawsze świeży
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Ciasto
500 g
mąki
150 g
cukru
5 szt.
żółtek
0,5 opak.
250 ml
mleka
150 g
masła lub margaryny
1 szczypta
soli
750 g
śliwek węgierek
Do dekoracji
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
Upiecz:
40 min
1
Sposób przygotowania
Mąkę, cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, sól i żółtka wymieszać i wyrobić ciasto, następnie dodać roztopiony i schłodzony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wylepić ją ciastem. Śliwki umyć, osuszyć przekroić na połówki, usunąć pestki, ułożyć na cieście skórką do dołu.
2
Pieczenie
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
3
Dekorowanie
Upieczone ciasto wystudzić. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie polać nim ciasto.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego![]()

77 MinŚredni
Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego
77 MinŚredni
Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego
Babeczki z bitą śmietaną i owocami![]()

37 MinŚredni
Babeczki z bitą śmietaną i owocami
37 MinŚredni
Babeczki z bitą śmietaną i owocami
Pierniczki alpejskie![]()

55 MinŚredni
Pierniczki alpejskie
55 MinŚredni
Pierniczki alpejskie
Tort mandarynkowy![]()

85 MinŚredni
Tort mandarynkowy
85 MinŚredni
Tort mandarynkowy
Śliwkowy piernik z daktylami![]()

110 MinŚredni
Śliwkowy piernik z daktylami
110 MinŚredni
Śliwkowy piernik z daktylami
Śląski placek serowy![]()

90 MinŚredni
Śląski placek serowy
90 MinŚredni
Śląski placek serowy
Pierniczki przekładane powidłami![]()

48 MinŚredni
Pierniczki przekładane powidłami
48 MinŚredni
Pierniczki przekładane powidłami