PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śledziki w śmietanie

Smaczne śledziki w śmietanie z żelatyną w listkach

o 6 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Śledziki w śmietanie

Składniki:

360 g kwaśnej śmietany 18% tł.
200 g płatów śledziowych marynowanych w oleju
1 szt. ogórka kiszonego
0,5 szt. jabłek (kwaśnego)
0,5 szt. cytryny (sok)
15 g szczypiorku
15 g koperku
5 listków Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
4 gałązki koperku

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śmietanę wystaw wcześniej z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Filety odsącz z zalewy, opłucz. Osusz na ręcznikach papierowych i pokrój na małe kawałeczki. Ogórka kiszonego pokrój na kawałki. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie. Do miski przelej śmietanę, dodaj cukier, wymieszaj. Żelatynę rozpuść. Namoczone listki żelatyny przełóż do garnuszka i na niedużej mocy palnika podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek śmietany, wymieszaj, po czym przelej całość do pozostałej porcji śmietany. Dodaj przygotowane pozostałe składniki. Przypraw pieprzem do smaku. Śledziki przelej do małych naczyń o pojemności około 150 ml. Odstaw na około godzinę do lodówki do całkowitego stężenia. Po schłodzeniu ogrzej naczynie i wyłóż na talerzyk do góry dnem.

2

Dekorowanie

Śmietankę ubij na sztywno. Przełóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj nią każdą porcję. Udekoruj świeżym koperkiem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śledziki w śmietanie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1277kJ
305kcal
716kJ
171kcal
Tłuszcz 26.02g 14.53g
Węglowodany 11.55g 6.45g
Białko 7.50g 4.19g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!