Flag

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

ok. 30 - 40 sztuk
Średni
60 min
Pikantne ślimaczki z dodatkiem pieczarek, pomidorów i czosnku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
1 szt.jajka
250 mlmleka (ciepłego)
40 gmasła (miękkiego)
Farsz
150 gpieczarek
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
250 mlkoncentratu pomidorowego
1 ząbekczosnku
3 łyżkibazylii (świeżej, posiekanej)
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkicukru
1 szczyptapapryki ostrej
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, następnie jajko oraz ciepłe mleko i miękkie masło. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, w razie potrzeby możesz podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

2

Farsz

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni ze szczyptą soli i pieprzu. Odcedź i przełóż do miski. Do wysokiego naczynia przelej przecier pomidorowy. Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz przyprawy. Wszystko zblenduj blenderem przez kilkanaście sekund.

3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm na kształt prostokątów o wym. 20 x 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj przygotowany sos i wyłóż pieczarki. Ciasto zawiń w rulon zaczynając od dłuższego boku, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem, tworząc roladę. Pokrój na 3-4 cm kawałki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ślimaczków posmaruj rozmąconym jajkiem.

4

Pieczenie

Blachę ze ślimaczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C