PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z galaretką i winogronami

Prosty i szybki sernik z galaretką agrestową

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z galaretką i winogronami

Do dekoracji:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera

Spód:

70 g biszkoptów

Masa serowa:

300 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1000 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
120 g cukru pudru
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Obłożenie:

500 g winogron

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Spód

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.

3

Masa serowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem ( jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją przed wylaniem do formy na 5 min. do lodówki).

Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje wyciągnij sernik z lodówki.

4

Dekorowanie

Winogrona umyj i osusz. Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim winogrona i zalej je lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z galaretką i winogronami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 971 kJ
232 kcal
523 kJ
125 kcal
Tłuszcz 5.33 g 2.86 g
Węglowodany 30.73 g 16.52 g
Białko 15.10 g 8.12 g