PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno Matcha & Limonka

Sernik na zimno z kruchym spodem i masą śmietanową Matcha & Limonka

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno Matcha & Limonka

Spód:

160 g ciastek maślanych
70 g masła (rozpuszczonego)
1 płaska łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Masa sernikowa:

500 g twarogu trzykrotnie mielonego
130 g cukru
2 - 3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł.
10 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

5 - 6 szt. bezy (małe)
1 szt. owocu granatu
1 szt. limonek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka pokrusz na piasek, wymieszaj z kakao, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wysyp całość równomiernie do formy i łyżką dociśnij na całej powierzchni tak, aby uformować spód. Wstaw na krótko do lodówki, aby spód związał i był zwarty.

2

Masa sernikowa

Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem z wanilią, aż się rozpuszczą. Żelatynę zalej niewielka ilością wody i pozostaw na chwilę do napęcznienia. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj na jednolita konsystencję. Napęczniałą żelatynę rozpuść (nie gotuj!), dodaj do niej 3-4 łyżki masy serowej, wymieszaj a następnie przelej do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić żelatynę. Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 1,5 h do stężenia.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Od razu wyłóż całość na stężałą wcześniej masę serową, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj owocami granatu, bezikami i limonką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno Matcha & Limonka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683kJ
402kcal
1038kJ
248kcal
Tłuszcz 26.48g 16.35g
Węglowodany 29.30g 18.09g
Białko 11.99g 7.40g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!