PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno Matcha & Limonka

Sernik na zimno z kruchym spodem i masą śmietanową Matcha & Limonka

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno Matcha & Limonka

Spód:

160 g ciastek maślanych
70 g masła (rozpuszczonego)
1 płaska łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Masa sernikowa:

500 g twarogu trzykrotnie mielonego
130 g cukru
2 - 3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł.
10 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

5 - 6 szt. bezy (małe)
1 szt. owocu granatu
1 szt. limonek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka pokrusz na piasek, wymieszaj z kakao, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wysyp całość równomiernie do formy i łyżką dociśnij na całej powierzchni tak, aby uformować spód. Wstaw na krótko do lodówki, aby spód związał i był zwarty.

2

Masa sernikowa

Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem z wanilią, aż się rozpuszczą. Żelatynę zalej niewielka ilością wody i pozostaw na chwilę do napęcznienia. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj na jednolita konsystencję. Napęczniałą żelatynę rozpuść (nie gotuj!), dodaj do niej 3-4 łyżki masy serowej, wymieszaj a następnie przelej do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić żelatynę. Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 1,5 h do stężenia.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Od razu wyłóż całość na stężałą wcześniej masę serową, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj owocami granatu, bezikami i limonką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno Matcha & Limonka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683 kJ
402 kcal
1038 kJ
248 kcal
Tłuszcz 26.48 g 16.35 g
Węglowodany 29.30 g 18.09 g
Białko 11.99 g 7.40 g