Flag

Sernik na zimno Matcha & Limonka

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Sernik na zimno z kruchym spodem i kremem śmietanowym z matchą i limonką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
160 gciastek maślanych
70 gmasła (rozpuszczonego)
1 płaska łyżkakakao
Masa sernikowa
500 gtwarogu trzykrotnie mielonego
130 gcukru
2 - 3 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł.
10 gŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
Krem matcha
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
0,5 szt.limonek (sok i starta skórka)
5 gherbaty matcha
Do dekoracji
5 - 6 szt.bezy (małe)
1 szt.owocu granatu
1 szt.limonki

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka pokrusz na piasek, wymieszaj z kakao, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wysyp całość równomiernie do formy i łyżką dociśnij na całej powierzchni tak, aby uformować spód. Wstaw na krótko do lodówki, aby spód związał i był zwarty.

2

Masa sernikowa

Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem z wanilią, aż się rozpuszczą. Żelatynę zalej niewielka ilością wody i pozostaw na chwilę do napęcznienia. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj na jednolita konsystencję. Napęczniałą żelatynę rozpuść (nie gotuj!), dodaj do niej 3-4 łyżki masy serowej, wymieszaj a następnie przelej do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić żelatynę. Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 1,5 h do stężenia.

3

Krem matcha

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Od razu wyłóż całość na stężałą wcześniej masę serową, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj owocami granatu, bezikami i limonką.

Porady i wskazówki