Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

Pyszny sernik na bazie jogurtu z truskawkami. Ciemny spód został przygotowany z dodatkiem czarnego kakao. Koniecznie spróbuj!

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

Czarny spód:

140 g herbatników
10 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa jogurtowa:

200 g truskawek
800 g jogurtu naturalnego 2% tł. o temperaturze pokojowej
140 g cukru pudru
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
25 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
125 ml wody (wrzącej)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Mus truskawkowy:

300 g truskawek
20 g cukru pudru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
7 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
ok. 50 ml wody (wrzącej)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Czarny spód

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i czarne kakao przełóż do malaksera z ostrym nożem i pokrusz na drobny piasek. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę. Przełóż na dno formy i wyrównaj delikatnie dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

2

Masa jogurtowa

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na 2 h przed przygotowaniem sernika, wyciągnij jogurt z lodówki. Powinien być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj go z cukrem pudrem i pastą waniliową. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj to całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżeczek masy jogurtowej i dobrze wymieszaj. Przelej całość do masy i dobrze zmiksuj. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do ciasta. Pokrojone wcześniej truskawki również dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Przelej na schłodzony ciasteczkowy spód i wstaw na 2 h do lodówki.

3

Mus truskawkowy

Truskawki zblenduj z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie połącz ze zblendowanymi truskawkami. Jeżeli chcesz, aby mus był bardziej delikatny, możesz całość przetrzeć przez sitko. Wylej mus na stężoną masę jogurtową i odstaw na kolejne 2 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
611 kJ
146 kcal
Tłuszcz 14.78 g 8.03 g
Węglowodany 30.82 g 16.75 g
Białko 9.85 g 5.35 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.