PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

Pyszny sernik na bazie jogurtu z truskawkami. Ciemny spód został przygotowany z dodatkiem czarnego kakao. Koniecznie spróbuj!

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

Czarny spód:

140 g herbatników
10 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa jogurtowa:

200 g truskawek
800 g jogurtu naturalnego 2% tł. o temperaturze pokojowej
140 g cukru pudru
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
25 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
125 ml wody (wrzącej)
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Mus truskawkowy:

300 g truskawek
20 g cukru pudru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
7 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
ok. 50 ml wody (wrzącej)

preparation

Przygotowanie

1

Czarny spód

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i czarne kakao przełóż do malaksera z ostrym nożem i pokrusz na drobny piasek. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę. Przełóż na dno formy i wyrównaj delikatnie dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

2

Masa jogurtowa

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na 2 h przed przygotowaniem sernika, wyciągnij jogurt z lodówki. Powinien być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj go z cukrem pudrem i pastą waniliową. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj to całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżeczek masy jogurtowej i dobrze wymieszaj. Przelej całość do masy i dobrze zmiksuj. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do ciasta. Pokrojone wcześniej truskawki również dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Przelej na schłodzony ciasteczkowy spód i wstaw na 2 h do lodówki.

3

Mus truskawkowy

Truskawki zblenduj z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie połącz ze zblendowanymi truskawkami. Jeżeli chcesz, aby mus był bardziej delikatny, możesz całość przetrzeć przez sitko. Wylej mus na stężoną masę jogurtową i odstaw na kolejne 2 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
611 kJ
146 kcal
Tłuszcz 14.78 g 8.03 g
Węglowodany 30.82 g 16.75 g
Białko 9.85 g 5.35 g