Flag

Pierniczki - różności

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Pierniczki-różności. Z polewą deserową, posypkami i złotym pisakiem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Pierniczki dekoruj polewą w postaci cienkich paseczków. Między paseczki czekoladowe narysuj paseczki złotym pisakiem. Następnie umieścić na polewie cukrowe gwiazdeczki, a na złotym pisaku drobne złote perełki.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.