Flag

Sernik bez pieczenia z czekoladą i polewą Czarną

16 porcji
Średni
60 min
Prosty w przygotowaniu i wyśmienity! Połączenie masy twarogowej z czekoladą i Polewą do gotowania CZARNĄ Błyszczącą daje pyszny efekt. Spróbuj!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Cukru z wanilią BourbonEkstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gbiszkoptów okrągłych
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
30 mlwody
100 gczekolady gorzkiej
700 gtwarogu sernikowego z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego
250 gserka mascarpone
150 gcukru pudru
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
300 mlśmietanki 36% tł.
Do dekoracji
50 gmasła
3 łyżkimleka
1 opak.Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj biszkopty w formie.
Żelatynę zalej zimną wodą tylko do jej przykrycia i odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałki.
W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, cukier i pastę waniliową. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.
Żelatynę podgrzej na palniku lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała. Odstaw do przestudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno i za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej, do połączenia składników.
Do żelatyny dodaj 2 - 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Przelej całość do pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
Dodaj posiekaną czekoladę. Całość przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia masy.

2

Dekorowanie

W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła z 3 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła.Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowani i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.

Porady i wskazówki