PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Schab ze śliwką w galarecie

Nie może go zabraknąć na Twoim świątecznym stole.

15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

Do mięsa:

1000 g schabu wieprzowego bez kości
100 g śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku

Do wywaru:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,5 szt. selera
1 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
2 szt. liści laurowych
2 szt. ziela angielskiego
1 szt. cebuli (w łupinie)
0,5 pęczka natka pietruszki
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, zrób w środku nacięcie na wylot. W nacięcie włóż suszone śliwki. Czosnek utrzyj z solą na pastę, dodaj pieprz i majeranek, wymieszaj. Pastą natrzyj schab z wierzchu i odstaw na godzinę w naczyniu żaroodpornym.

2

Pieczenie

Schab przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Piekarnik gazowy:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Po tym czasie ściągnij folię i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 minut), podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

3

Upieczony schab odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na plastry.

4

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włoż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gazę.

5

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po ostudzeniu odstaw bulion do lodówki, mieszając go od czasu do czasu, doprowadzając do żelowej konsystencji.

6

Plastry schabu ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami majeranku, ziarnami czerwonego pieprzu i polej tężejącym bulionem. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 502kJ
120kcal
268kJ
64kcal
Tłuszcz 2.54g 1.37g
Węglowodany 8.84g 4.75g
Białko 17.53g 9.43g