Schab ze śliwką w galarecie

Nie może go zabraknąć na Twoim świątecznym stole.

15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

Do mięsa:

1000 g schabu wieprzowego bez kości
100 g śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku

Do wywaru:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,5 szt. selera
1 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
2 szt. liści laurowych
2 szt. ziela angielskiego
1 szt. cebuli (w łupinie)
0,5 pęczka natka pietruszki
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, zrób w środku nacięcie na wylot. W nacięcie włóż suszone śliwki. Czosnek utrzyj z solą na pastę, dodaj pieprz i majeranek, wymieszaj. Pastą natrzyj schab z wierzchu i odstaw na godzinę w naczyniu żaroodpornym.

2

Pieczenie

Schab przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Po tym czasie ściągnij folię i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 minut), podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

3

Upieczony schab odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na plastry.

4

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włoż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gazę.

5

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po ostudzeniu odstaw bulion do lodówki, mieszając go od czasu do czasu, doprowadzając do żelowej konsystencji.

6

Plastry schabu ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami majeranku, ziarnami czerwonego pieprzu i polej tężejącym bulionem. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 502 kJ
120 kcal
268 kJ
64 kcal
Tłuszcz 2.54 g 1.37 g
Węglowodany 8.84 g 4.75 g
Białko 17.53 g 9.43 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.