PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Schab ze śliwką w galarecie

Nie może go zabraknąć na Twoim świątecznym stole.

15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

Do mięsa:

1000 g schabu wieprzowego bez kości
100 g śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku

Do wywaru:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,5 szt. selera
1 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
2 szt. liści laurowych
2 szt. ziela angielskiego
1 szt. cebuli (w łupinie)
0,5 pęczka natka pietruszki
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, zrób w środku nacięcie na wylot. W nacięcie włóż suszone śliwki. Czosnek utrzyj z solą na pastę, dodaj pieprz i majeranek, wymieszaj. Pastą natrzyj schab z wierzchu i odstaw na godzinę w naczyniu żaroodpornym.

2

Pieczenie

Schab przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Po tym czasie ściągnij folię i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 minut), podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

3

Upieczony schab odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na plastry.

4

Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włoż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gazę.

5

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po ostudzeniu odstaw bulion do lodówki, mieszając go od czasu do czasu, doprowadzając do żelowej konsystencji.

6

Plastry schabu ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami majeranku, ziarnami czerwonego pieprzu i polej tężejącym bulionem. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Schab ze śliwką w galarecie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 502kJ
120kcal
268kJ
64kcal
Tłuszcz 2.54g 1.37g
Węglowodany 8.84g 4.75g
Białko 17.53g 9.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej