PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pizza włoska

Aromatyczna pizza z pysznymi dodatkami na cienkim cieście

ok. 8 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pizza włoska

Ciasto:

400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody (ciepłej)
1 łyżka oliwy

Sos:

250 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku

Obłożenie:

250 g pieczarek
30 g cebuli czerwonej (1 cebula)
4 szt. pomidorków koktajlowych
100 g szynki w plastrach
1 łyżka oliwy
200 g sera Gouda, tłustego (startego)

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

Do mąki dodaj wszystkie suche składniki: drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Do wody dodaj oliwę. Uformuj w mące wgłębienie i wlej do niego ciepłą wodę z oliwą.

2

Ciasto zagniataj z boków do środka do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być sprężyste, lecz nie klejące. Jeśli będzie się kleić, podsyp je mąką. Z ciasta zagnieć kulkę i zwilż wodą, by nie obeschło. Odłóż w ciepłe miejsce w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 godzinę. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos z podanych składników.

3

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto rozprowadź rękoma od środka do zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cienka w środku. Gotowy spód przełóż na wysmarowaną olejem blachę.

4

Ciasto posmaruj oliwą, a następnie sosem pomidorowym. Plastry szynki pokrój na kwadraciki, cebulę w piórka, pomidorki i pieczarki na plasterki. Następnie wyłóż je na ciasto, dodaj ser (pieczarki mogą być surowe lub krótko podsmażone na patelni z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedzone).

Pieczenie

Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz na najniższym poziomie.

Piekarnik elektryczny: 230 °C

Piekarnik gazowy: 230 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pizza włoska

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1503 kJ
359 kcal
737 kJ
176 kcal
Tłuszcz 12.61 g 6.18 g
Węglowodany 44.72 g 21.92 g
Białko 17.54 g 8.60 g