PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowe serce

Piernikowe serce z delikatnym kremem marcepanowym, w oprawie świąteczno-zimowych dekoracji pięknie zaprezentuje się na waszym świątecznym stole

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowe serce

Piernik:

250 g masła
200 g masy marcepanowej
1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody

Krem:

0,5 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 g masy marcepanowej
500 ml mleka
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie formy do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp zawartość opakowania piernika, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystko zmiksuj najpierw na niskich, później na wysokich obrotach, łącznie ok. 5 minut. Do masy dodaj pokrojony w kostkę marcepan i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek.

2

Pieczenie

Ciasta włóż do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Marcepan pokrój na mniejsze kawałki. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj resztę mleka wraz marcepanem, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się marcepanu. Dodaj rozrobiony budyń z mlekiem i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw rondelek z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy krem odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw go do lodówki do momentu tężenia żelatyny. Gdy krem będzie gęsty, przekrój poziomo piernikowe serca i przełóż je równą warstwą masy kremowej, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 h.

4

Dekorowanie

Opakowania z polewami wstaw do ciepłej wody, aby się rozpuściły. Polewy wlej do miseczki i wymieszaj ze śmietanką. Polewą udekoruj serca. Zanim polewa zastygnie, całość udekoruj gwiazdkami i choinkowymi opłatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowe serce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2206 kJ
527 kcal
1449 kJ
346 kcal
Tłuszcz 30.29 g 19.92 g
Węglowodany 54.23 g 35.68 g
Białko 9.45 g 6.22 g