do przepisu Piernikowe serce
250 g | masła |
200 g | masy marcepanowej |
1 opak. | Piernika XXL Dr. Oetkera |
3 szt. | jajek |
100 ml | wody |
0,5 opak. | Żelatyny 20 g Dr. Oetkera |
200 g | masy marcepanowej |
500 ml | mleka |
1 opak. | Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera |
2 opak. | Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera |
50 ml | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera |
1 opak. | dekoracje z opłatka |
Dwie formy do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp zawartość opakowania piernika, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystko zmiksuj najpierw na niskich, później na wysokich obrotach, łącznie ok. 5 minut. Do masy dodaj pokrojony w kostkę marcepan i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek.
Ciasta włóż do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: o 40 - 45 min.
Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Marcepan pokrój na mniejsze kawałki. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj resztę mleka wraz marcepanem, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się marcepanu. Dodaj rozrobiony budyń z mlekiem i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw rondelek z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy krem odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw go do lodówki do momentu tężenia żelatyny. Gdy krem będzie gęsty, przekrój poziomo piernikowe serca i przełóż je równą warstwą masy kremowej, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Opakowania z polewami wstaw do ciepłej wody, aby się rozpuściły. Polewy wlej do miseczki i wymieszaj ze śmietanką. Polewą udekoruj serca. Zanim polewa zastygnie, całość udekoruj gwiazdkami i choinkowymi opłatkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2206kJ 527kcal |
1449kJ 346kcal |
Tłuszcz | 30.29g | 19.92g |
Węglowodany | 54.23g | 35.68g |
Białko | 9.45g | 6.22g |