Piernikowe serce

Piernikowe serce z delikatnym kremem marcepanowym, w oprawie świąteczno-zimowych dekoracji pięknie zaprezentuje się na waszym świątecznym stole

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowe serce

Piernik:

250 g masła
200 g masy marcepanowej
1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody

Krem:

0,5 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 g masy marcepanowej
500 ml mleka
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie formy do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp zawartość opakowania piernika, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystko zmiksuj najpierw na niskich, później na wysokich obrotach, łącznie ok. 5 minut. Do masy dodaj pokrojony w kostkę marcepan i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek.

2

Pieczenie

Ciasta włóż do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Marcepan pokrój na mniejsze kawałki. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj resztę mleka wraz marcepanem, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się marcepanu. Dodaj rozrobiony budyń z mlekiem i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw rondelek z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy krem odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw go do lodówki do momentu tężenia żelatyny. Gdy krem będzie gęsty, przekrój poziomo piernikowe serca i przełóż je równą warstwą masy kremowej, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 h.

4

Dekorowanie

Opakowania z polewami wstaw do ciepłej wody, aby się rozpuściły. Polewy wlej do miseczki i wymieszaj ze śmietanką. Polewą udekoruj serca. Zanim polewa zastygnie, całość udekoruj gwiazdkami i choinkowymi opłatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowe serce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2206 kJ
527 kcal
1449 kJ
346 kcal
Tłuszcz 30.29 g 19.92 g
Węglowodany 54.23 g 35.68 g
Białko 9.45 g 6.22 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne