PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernikowe serce

Piernikowe serce z delikatnym kremem marcepanowym, w oprawie świąteczno-zimowych dekoracji pięknie zaprezentuje się na waszym świątecznym stole

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernikowe serce

Piernik:

250 g masła
200 g masy marcepanowej
1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody

Krem:

0,5 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 g masy marcepanowej
500 ml mleka
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. dekoracje z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie formy do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp zawartość opakowania piernika, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystko zmiksuj najpierw na niskich, później na wysokich obrotach, łącznie ok. 5 minut. Do masy dodaj pokrojony w kostkę marcepan i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek.

2

Pieczenie

Ciasta włóż do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Marcepan pokrój na mniejsze kawałki. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj resztę mleka wraz marcepanem, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się marcepanu. Dodaj rozrobiony budyń z mlekiem i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw rondelek z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy krem odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw go do lodówki do momentu tężenia żelatyny. Gdy krem będzie gęsty, przekrój poziomo piernikowe serca i przełóż je równą warstwą masy kremowej, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 h.

4

Dekorowanie

Opakowania z polewami wstaw do ciepłej wody, aby się rozpuściły. Polewy wlej do miseczki i wymieszaj ze śmietanką. Polewą udekoruj serca. Zanim polewa zastygnie, całość udekoruj gwiazdkami i choinkowymi opłatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernikowe serce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2206kJ
527kcal
1449kJ
346kcal
Tłuszcz 30.29g 19.92g
Węglowodany 54.23g 35.68g
Białko 9.45g 6.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej