PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Idealny na święta przekładany masą z białej czekolady i powidłami.

o 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Ciasto:

100 g margaryny
0,75 szkl. cukru
2 szt. jajek
100 g miodu płynnego
1 łyżka wody zimnej
180 g kwaśnej śmietany 18% tł.
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Nadzienie:

2 łyżki powideł śliwkowych
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
30 g masła
5 - 7 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o długości 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Po upieczeniu piernik zostawić w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 3 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. Płynną polewę wlewać do utartego masła, dodać aromat, wymieszać. Dolny blat ciasta posmarować powidłami, przykryć warstwą ciasta, następnie rozsmarować masę z białej czekolady, nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polać polewą deserową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2198kJ
525kcal
1595kJ
381kcal
Tłuszcz 26.49g 19.19g
Węglowodany 66.03g 47.85g
Białko 5.89g 4.27g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt