PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Idealny na święta przekładany masą z białej czekolady i powidłami.

o 8 - 10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Ciasto:

100 g margaryny
0,75 szkl. cukru
2 szt. jajek
100 g miodu płynnego
1 łyżka wody zimnej
180 g kwaśnej śmietany 18% tł.
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Nadzienie:

2 łyżki powideł śliwkowych
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
30 g masła
5 - 7 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o długości 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Po upieczeniu piernik zostawić w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 3 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. Płynną polewę wlewać do utartego masła, dodać aromat, wymieszać. Dolny blat ciasta posmarować powidłami, przykryć warstwą ciasta, następnie rozsmarować masę z białej czekolady, nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polać polewą deserową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2198kJ
525kcal
1595kJ
381kcal
Tłuszcz 26.49g 19.19g
Węglowodany 66.03g 47.85g
Białko 5.89g 4.27g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!