Flag

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Idealny na święta przekładany masą z białej czekolady i powidłami.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmargaryny
0,75 szkl.cukru
2 szt.jajek
100 gmiodu płynnego
1 łyżkawody zimnej
180 gśmietany 18% tł.
1,5 szkl.mąki
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Nadzienie
2 łyżkipowideł śliwkowych
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
30 gmasła
5 - 7 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę utrzyj z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawaj stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o dł. 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu piernik zostaw w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekrój poziomo na 3 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzej w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do utartego masła, dodaj aromat, wymieszaj. Dolny blat ciasta posmaruj powidłami, przykryj warstwą ciasta, następnie rozsmaruj masę z białej czekolady, nałóż ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą deserową.