PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik drożdżowy

Puszysty piernik na drożdżach przełożony powidłami śliwkowymi

o 16 porcji

trudne 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik drożdżowy

Ciasto:

5 szt. jajek
120 g cukru
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
100 ml oleju
3 łyżki miodu

Przełożenie:

1 słoik powideł śliwkowych

Do dekoracji:

100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30% tł.
50 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Oddziel białka od żółtek. Mąkę, drożdże, przyprawę korzenną i sodę przesyp do oddzielnej miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem do puszystej i gładkiej konsystencji. Ciągle ucierając dodawaj stopniowo do żółtek olej i miód. Gdy składniki mokre dobrze się ze sobą połączą, dodaj je do składników suchych i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Wystudzony piernik przekrój poziomo na dwie części. Dolny blat ciast posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj go drugą połową ciasta i lekko dociśnij.

4

Dekorowanie

Czekoladę mleczną pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę przełóż do miseczki i odstaw do lodówki. Gdy czekolada będzie zimna, ubij ją delikatnie mikserem, tak aby nabrała puszystości. Masę rozsmaruj na powierzchni piernika i posyp orzechami włoskimi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik drożdżowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1294kJ
309kcal
1436kJ
343kcal
Tłuszcz 13.44g 14.93g
Węglowodany 41.79g 46.44g
Białko 6.23g 6.92g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej