PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piernik drożdżowy

Puszysty piernik na drożdżach przełożony powidłami śliwkowymi

ok. 16 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Piernik drożdżowy

Ciasto:

5 szt. jajek
120 g cukru
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
100 ml oleju
3 łyżki miodu

Przełożenie:

1 słoik powideł śliwkowych

Do dekoracji:

100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30% tł.
50 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Oddziel białka od żółtek. Mąkę, drożdże, przyprawę korzenną i sodę przesyp do oddzielnej miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem do puszystej i gładkiej konsystencji. Ciągle ucierając dodawaj stopniowo do żółtek olej i miód. Gdy składniki mokre dobrze się ze sobą połączą, dodaj je do składników suchych i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Wystudzony piernik przekrój poziomo na dwie części. Dolny blat ciast posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj go drugą połową ciasta i lekko dociśnij.

4

Dekorowanie

Czekoladę mleczną pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę przełóż do miseczki i odstaw do lodówki. Gdy czekolada będzie zimna, ubij ją delikatnie mikserem, tak aby nabrała puszystości. Masę rozsmaruj na powierzchni piernika i posyp orzechami włoskimi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Piernik drożdżowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1294kJ
309kcal
1436kJ
343kcal
Tłuszcz 13.44g 14.93g
Węglowodany 41.79g 46.44g
Białko 6.23g 6.92g