PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki Pani Teresy

Najlepsze pierniczki według domowego przepisu

o 80 sztuk

średnie 40 Minuty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miód z masłem podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając. Następnie całość przestudzić. Dodać mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić do schłodzenia w lodówce (optymalnie 2 dni). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka.

2

Pieczenie

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 min.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny rozmieszać w miseczkach (każdą porcję osobno) dodając na 1 opakowanie produktu ok. 3 łyżeczki gorącej wody. Aby uzyskać kolorowy wariant Lukru należy dodać na jedną porcję Lukru dowolny barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetkera – ok. 1/3 małej łyżeczki i dokładnie wymieszać. Jedną porcję lukru można zostawić białą.

Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw kolorowy Lukier, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – odczekać kilka minut, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza, kolorowa warstwa zastygnie, biały lukier przełożyć do papierowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciskać na pierniczki fantazyjne wzorki. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki Pani Teresy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 285kJ
68kcal
1683kJ
402kcal
Tłuszcz 2.17g 12.79g
Węglowodany 11.52g 67.79g
Białko 0.76g 4.46g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!