Flag

Pierniczki Pani Teresy

ok. 80 sztuk
Średni
40 min
Najlepsze pierniczki według domowego przepisu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmiodu
200 gmasła
500 gmąki
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
3 łyżkimiodu
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miód z masłem podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając. Następnie całość przestudzić. Dodać mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić do schłodzenia w lodówce (optymalnie 2 dni). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka.

2

Pieczenie

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.



Aby uzyskać kolorowy wariant Lukru należy dodać na jedną porcję Lukru dowolny barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetkera – ok. 1/3 małej łyżeczki i dokładnie wymieszać. Jedną porcję lukru można zostawić białą.


Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw kolorowy Lukier, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – odczekać kilka minut, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza, kolorowa warstwa zastygnie, biały lukier przełożyć do papierowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciskać na pierniczki fantazyjne wzorki. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.