PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki ludziki pod choinkę

Pyszne korzenne ciasteczka, które po podpisaniu imieniem staną się naprawdę wyjątkowymi prezentami!

70 sztuk

średni 170 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki ludziki pod choinkę

Sposób przygotowania:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie ludzika. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Czas pieczenia: 10 min.

3

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Lukier rozgrzej wg sposobu przygotowania. Odetnij mały koniec i przelej niewielką ilość na środek ciasteczka. Wykałaczką uformuj kształt koszulki. Na wilgotny lukier przyklej perełki oraz serduszka. Odstaw do zastygnięcia. Pisakiem zrób napisy na koszulkach. Czarnym pisakiem narysuj oczy, a czerwonym usta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki ludziki pod choinkę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 180 kJ
43 kcal
1641 kJ
392 kcal
Tłuszcz 1.41 g 12.79 g
Węglowodany 7.15 g 65.04 g
Białko 0.42 g 3.85 g