Flag

Pierniczki Bombki

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Piękna dekoracja choinki, ale także idealny prezent od serca. Pierniczki Bombki Dr. Oetkera smakują każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 - 3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków pastelowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
Picture - Pisaków pastelowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nimi pierniczki. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Bombkę posyp drobnymi białymi perełkami w kształcie gwiazdki zanim zastygnie lukier. Po zastygnięciu lukru obrysuj gwiazdkę pastelowym pisakiem.

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.