
Waniliowa babka z lukrem i pistacjami
Składniki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
W misce umieść pokrojone masło, dodaj cukier i cukier z wanilią. Zmiksuj na jasny, puszysty krem. Miksując dodawaj kolejno jajka. Dodaj suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj mleko, miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
Prostokątną formę (keksówkę) o wymiarach 22 x 9 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Piecz 55 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia, kiedy nieco się przestudzi, wyciągnij ją z formy.
Czas pieczenia: 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do miski przesiej cukier puder. Stopniowo dolewaj wrzątek, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Babkę posyp posiekanymi pistacjami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pączki pieczone

Pierniczki Gwiazda

Pierniczki imbirowe

Tort pszczoła

Walentynkowy tort czekoladowy

Waniliowa tarta z kremem mascarpone
